Το πρώτο επίσημο site του Σωματείο Συμβασιούχων Δασοπυροσβεστών Ελλάδος. Το site θα λειτουργεί για την ενημέρωση των μελών του και μη. Για επιπλέον πληροφορίες σχετικές για το σωματείο, μπορείτε να ενημερωθείτε απο τα τηλέφωνα(προτείνεται) ή το e-mail τα οποία βρίσκονται στα αριστερά της σελίδας . Οτι νέο προκύπτει θα αναρτάται άμεσα στο site.

Καλή μας αρχή!!!

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018


Γ.Σ. ΟΜΙΛΙΑ Κ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ


ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο συνάδελφος Παπαντώνης έχει τον λόγο.
ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ: Συνάδελφοι, καλημέρα. Για όσους νεότερους δεν με γνωρίζουν, λέγομαι Παπαντώνης Κωνσταντίνος, είμαι Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μεγάρων και Πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Πυροσβεστών συμβασιούχων και πενταετών.
Βλέπω εδώ στη μακέτα "Τα συνδικάτα δύναμη και φωνή μας". Ισχύει αυτό αλλά όπως πάει αυτό είναι στα λόγια, γιατί στις πράξεις συμβαίνουν άλλα πράγματα.
Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια αναφορά στον χώρο μας γιατί τα περισσότερα που μας αφορούν τα είπαν οι προλαλήσαντες, για να γνωρίζετε και εσείς πού πηγαίνουμε και τί κάνουμε.
Όπως εσείς γνωρίζετε, ο συνδικαλισμός βρίσκεται σε μία φάση ίσως την χειρότερη των τελευταίων ετών. Κυρίως τα πρωτοβάθμια Σωματεία είναι αυτά που δοκιμάζονται πρώτα και που αναμφισβήτητα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν τη δικαιολογημένη γκρίνια και αδιαφορία από τα μέλη τους λόγω της οικονομικής κρίσης, της αδιαφορίας και όχι μόνο, που επικρατεί στη χώρα τα τελευταία έτη.
Πρέπει να αναγνωρίζουμε ομόφωνα ότι τα πρωτοβάθμια συνδικάτα θέλουν στήριξη γιατί είναι τα θεμέλια του συνδικαλισμού ώστε να στηριχθούν τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικάτα και να μείνει ζωντανός ο συνδικαλισμός στη χώρα μας.
Σε αυτές τις συνδικαλιστικές ημέρες, εμείς με απόφαση των Δ.Σ. των περισσότερων Σωματείων θα θέλαμε να καταγγείλουμε την Πανελλήνια Ομοσπονδία πενταετούς υποχρέωσης συμβασιούχων Πυροσβεστών ΠΟΠΥΣΥΠ για την απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στα Σωματεία, επτά τον αριθμό και έπονται και άλλα και σε άλλα τόσα τουλάχιστον του κλάδου μας που έχουν διαγραφεί.
Συγκεκριμένα, μπορεί να μην το γνωρίζετε, υπήρχε Σωματείο πρωτοβάθμιο από το Βόλο στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου του Βόλου, πρωτοβάθμιο των Πυροσβεστών, κέρδισε δικαστήριο για μεσολάβηση στο θέμα της διαιτησίας, έβγαλε το γάλα, συνάδελφοι, κιόλας είχαμε χάσει το 2009 και προσέφυγε η Ομοσπονδία για να μην τους πάρουμε το μαλλί, τον κόσμο, προσέφυγε στον Οργανισμό Διαιτησίας. Έχασε το δικαστήριο, το κέρδισε το πρωτοβάθμιο Σωματείο και προσέφυγε η Ομοσπονδία στον Άρειο Πάγο με αόριστη ημερομηνία για να μην κερδίσουν οι εργαζόμενοι.
Το παράδοξο δεν ήταν αυτό. Το παράδοξο ήταν ότι το Δ.Σ. του ΟΜΕΔ που συμμετέχουν κάποιοι άνθρωποι εδώ από τη ΓΣΕΕ συνδικαλιστές, ψήφισαν υπέρ αυτής της απόφασης παρανόμως. Δεν προβλέπεται από ο νόμο. Ο νόμος ορίζει, έγινε το δικαστήριο, αναγνωρίστηκε, προχωράς. Και αυτή τη στιγμή σιγοντάρουν είτε άθελά τους είτε ηθελημένα και οι σύντροφοι που είναι εδώ από τη ΓΣΕΕ στο να μην αναγνωρίζεται η συλλογική σύμβαση των συναδέλφων για να πάρουν το γάλα και τα άλλα πράγματα τα οποία έχουν χαθεί από το 2010 και δόθηκαν στον χώρο μας μετά από πέντε χρόνια.
Αυτό θα παρακαλούσα την Διοίκηση της ΓΣΕΕ και τον κ. Παναγόπουλο προσωπικά γιατί τα γνωρίζει τα θέματα από πρώτο χέρι, να δει πώς γίνεται η εκπροσώπηση της ΓΣΕΕ που συμμετέχουμε στον ΟΜΕΔ, στον Οργανισμό Διαιτησίας, που λέμε για συλλογικές συμβάσεις αυτή τη δύσκολη εποχή να ψηφίζουν ομόφωνα να πάει ένα θέμα στον Άρειο Πάγο που δεν προβλέπεται από το νόμο. Θα γίνουν τα δικαστήρια, θα φάμε δυο χρόνια, θα φάμε 1.000 - 2.000 ευρώ στα έξοδα και θα αναγνωριστεί. Αλλά είναι αμαρτία και ντροπή να σιγοντάρουν οι ίδιοι οι συνδικαλιστές προς αυτή την κατεύθυνση. Και μετά λέμε τί κάνουμε με τις συλλογικές συμβάσεις. Και νομίζω, αν δεν κάνω λάθος, είναι και το πρώτο Σωματείο των Πυροσβεστών του Βόλου και περισσότερα που κέρδισε το γάλα στη μεσολάβηση, ένα γάλα, ό,τι αξία έχει, 0,80, 0,90, 1 ευρώ, μετά το 2010 που το είχαμε και πριν. Κλείνω από αυτό το κομμάτι.
Να θυμίσουμε ότι παράλληλα ήδη η Ομοσπονδία από τα Σωματεία που έχουν διαγραφεί προσπαθεί τη μία με ασφαλιστικά μέτρα, τα γνωρίζει αυτά η ΓΣΕΕ, είναι σίγουρο ότι τα γνωρίζει, το Προεδρείο τουλάχιστον, εάν δεν τα γνωρίζει τα αναφέρουμε για να τα μάθουν, έχουν διαγραφεί τα Σωματεία και προσπαθεί με ασφαλιστικά μέτρα τα οποία έχουν κατά των Σωματείων να απαιτεί χρήματα που δεν δικαιούται. Τα διαγράφει και μετά λέει, δώστε μας και τη συνδρομή. Τα διαγράφει, έχουμε πληρώσει οι συνάδελφοι από εμάς, οι 5.300 που μπήκαν το 2007 και πιο πριν, έχουμε πληρώσει για ένα Ταμείο Αλληλοβοηθείας αν συμβεί κάτι γιατί έχουμε 23 νεκρούς και δυστυχώς πολλά ατυχήματα. Παρακρατεί η Ομοσπονδία αυτά τα χρήματα των 100 ευρώ και τα Σωματεία τα οποία έχει διαγράψει πεθαίνουν οι συνάδελφοι, αρρωσταίνουν από καρκίνο και δεν δίνει τα χρήματα, γιατί λέει δεν είσαι μέλος. Τί σχέση έχει το αν είσαι μέλος με το κατοστάρικο που πλήρωσες για το θέμα υγείας; Δηλαδή, αυτά τα πράγματα είναι κωμικοτραγικά.
Δεν θα κάνουμε πίσω τα Σωματεία, εμείς θα προχωρήσουμε γιατί είναι καθαρός ο αγώνας, δίκαιος, έχουμε δημοκρατία. Αυτά τα ενημερώνουμε επίσημα και από αυτό το βήμα, ενημερώνουμε και το Προεδρείο με τα έγγραφα. Αυτή η ιστορία πάει 3-4 χρόνια και θα συνεχίσει. Θα θέλαμε την ΓΣΕΕ να επιδείξει την ανάλογη βαρύτητα συναδελφική, να ζυγίσει τα πράγματα και να δούμε τί μπορεί να γίνει για να μην κάνουμε άλλη Ομοσπονδία και κάνουμε άλλο ένα κομμάτι το χώρο, άλλη μια καταστρατήγηση, άλλη μία αποτυχία για όλους.
Να συνεχίσω τέλος και να πω ότι πληρώνουμε νομικούς συμβούλους από την τσέπη μας εμείς, γιατί η Ομοσπονδία σου λέει, ταμείο έχω θα τα εξασθενίσω τα Σωματεία, πού θα πάει. Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοια. Θα τα βάλουμε και μόνοι μας να το πάμε. Αλλά αυτά είναι τα χάλια μας, που φτάνουμε εδώ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο για να είμαστε τρεις και ο κούκος εδώ και τρεις και ο κούκος στο δρόμο και μετά να λέμε τί φταίει.
Η Ομοσπονδία αυτή που έτυχε να είμαι από τους πρωτεργάτες και τους ιδρυτές, το 2010 είχε τέσσερις σύνεδρους στη ΓΣΕΕ. Νομίζω αν έχει έναν τώρα. Αυτό για να κρίνουμε οι περισσότεροι. 55 συλλαλητήρια στα 10 χρόνια. Διεκδικήσαμε μονιμοποίηση για 5.400, ψηφίστηκε νόμος το 2012 για να μονιμοποιηθούν στις 8 Φλεβάρη του 2017 2.200 συνάδελφοι, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν τους μονιμοποίησε, προχώρησε τώρα σε κάποιες ρυθμίσεις για να γίνει κάποια στιγμή ελπίζουμε, όπως λέμε, το 2018, έχουν μείνει άλλοι 2.000 πενταετείς στο ράφι που είχε δεσμευτεί πάλι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μονιμοποιήσει το προσωπικό και 1.200 συμβασιούχοι που βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά το καλοκαίρι σκέπτονται να κάνουν άλλο νόμο να τους πετάξουν τελείως απέξω, να πάρουν άλλους με 22, 23, 25 χρόνια προϋπηρεσία και με 25 νεκρούς. Αυτά είναι τα καμώματα της Αριστερής Κυβέρνησης. Δεν το περιμέναμε ποτέ αυτό.
Συν όλα τα άλλα, με την ιδιότητα του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου των Μεγάρων, πρόσφατα είχε γίνει μία Ημερίδα στη Δυτική Αττική.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κώστα, 7 λεπτά μιλάς.
ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ: Εντάξει, άλλοι μίλησαν 12 και 15, τα 7 σε πείραξαν, ή αυτά που είπα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε πει 5 λεπτά και αυτά που είπες είναι περίπου ίδια.
ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ: Μέχρι τα 12 έχω μέλλον.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί τίθεται θέμα αντιπροσωπευτικότητας μετά.
ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ: Εντάξει ενοχλεί, το καταλαβαίνω, αλλά πρέπει να ακουστεί.
Έγινε πρόσφατα ένα συνέδριο στα Μέγαρα και ήρθε η μισή Κυβέρνηση. Κατέβασε το Εργατικό Κέντρο ένα πανό που διαμαρτυρηθήκαμε, πλημμύρισε ο τόπος στη Μάνδρα, 20 νεκρούς, στη Νέα Πέραμο το ίδιο και αυτά. Ησυχία. Μούγκα. Είχε και πανό ο Εμπορικός Σύλλογος για τις πλημμύρες και ένα πανό οι πυροσβέστες το οποίο λέγαμε τα προβλήματα αυτά που σας ανέφερα. Καινούργια πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ, στο κρατητήριο των Μεγάρων ο ομιλών γιατί απαγορεύεται να έρθει πανό σε ιδιωτικό χώρο. Αυτά για να μαθαίνετε. Καινούργιο έργο. Φάγαμε ένα δίωρο - τρίωρο, ξαναπήγαμε κάτω, τελικά το πήραν πίσω, λέει εξακρίβωση θα κάνουμε και εν τέλει έκρυψαν τα πανό και τα εξαφάνισαν, για να μην στεναχωρήσουν τους κυβερνώντες. Αυτό είναι το "Πρώτη φορά Αριστερά".
Τέλος, τα Σωματεία που ... τα κομμάτια των Εργατικών Κέντρων είναι των Μεγάρων, το Κιάτου, της Ναυπάκτου, Πρέβεζας & Ιονίων Νήσων, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης 4 Νομούς, του Βόλου και έπονται και άλλα. Νομίζω ότι πρέπει κάποια στιγμή να κάνει μία σωστή παρέμβαση η ΓΣΕΕ να λυθεί το θέμα. Άλλωστε, η Ομοσπονδία η δική μας δεν είναι εδώ, είναι εξαφανισμένη όπως βλέπω, όπως κάνει συνήθως.
Επί των θεμάτων οι προλαλήσαντες στα θέματα αυτά μας κάλυψαν και εμάς και σαν Εργατικό Κέντρο και σαν Πυροσβέστες και σαν εργατικό κίνημα. Το θέμα είναι ότι καταστρατηγήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, οι άδειες, οι απεργίες στον χώρο τον δικό μας και των υπολοίπων και από εκεί και πέρα το θέμα είναι ότι πρέπει να δούμε τί μπορούμε να περισώσουμε από τώρα. Για να γίνει αυτό είναι ότι κάποια αρκετά από αυτά συμφωνήσαμε και εμείς και προσωπικά θεωρώ και οι περισσότεροι στον πρόλογο που είπε ο κ. Φωτόπουλος, είναι ότι πρέπει να γυρίσουμε στα Σωματεία, να πάμε στα σπίτια τους όπως έλεγε και ο Χριστόδουλος και μετά να έρθουν αυτοί στα δικά μας. Όταν λοιπόν δεν έχουμε επικοινωνία τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες μεταξύ και αντίστοιχα με το τριτοβάθμιο όργανο της ΓΣΕΕ, μην περιμένουμε να μαζευτεί ο κόσμος και να δώσει παρών όταν δεν έχεις πάει να τον ενημερώσεις, να το πεις ποιό είναι το πρόβλημα, να του πεις πώς θα το λύσεις, τί μπορείς να κάνεις, να του δώσεις μία δίοδο, τον τρόπο και τον λόγο που πρέπει να κάνει αγώνα.
Δεν θα μακρηγορήσω κάτι άλλο. Βαγγέλη, ευελπιστώ και ζητώ ακόμη μια φορά να κάνει παρέμβαση η ΓΣΕΕ στα θέματα αυτά που έχουν σχέση με τα δικαστήρια και με τον ΟΜΕΔ όσον αφορά για τα Σωματεία. Και να ενημερώσω ότι πρόσφατα, γιατί υπάγεται και στην περιοχή μας και είχαμε διαμαρτυρίες, από το συνδικάτο, την Ομοσπονδία των Πετρελαιοειδών πληροφορηθήκαμε ότι πωλήθηκε η ΔΕΣΦΑ, τουλάχιστον προφορικά, και 400-420 εργαζόμενοι συμβασιούχοι συνάδελφοι ως επί το πλείστον αλλά και μόνιμο προσωπικό θα πάνε σπίτι τους και θα κρατήσουν μόνο 40, ποιούς θα πάρουν, αν θα πάρουν. Δεν ξέρουμε κατά πόσο από τις ανακοινώσεις που έχουν βάλει τα Σωματεία, υποφέρει από όλα τα άλλα η Δυτική Αττική, θα υποφέρει και από αυτό.
Σας ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου